Új Időjárás Állomás Üzembe Helyezése

Örömmel jelentem be, hogy az időjáráskövető projektem újabb fontos mérföldkövéhez érkezett: 2023. december 10-én hivatalosan is megkezdte az adatgyűjtést Sencor SWS 9898 típusú időjárás állomás. Ez a lépés jelentős előrelépést jelent az aktuális időjárási adatok gyűjtésében és a hosszú távú visszakereshetőségük biztosításában, valamint különféle időjárási statisztikák készítésében.

Miért a Sencor SWS 9898?

A Sencor SWS 9898 kiválasztása nem véletlen: ez a modell kiemelkedik megbízhatóságával, pontosságával és egyszerű használatával. Képességei közé tartozik a hőmérséklet, páratartalom, légnyomás, valamint a szélirány és -sebesség mérésének lehetősége. Ezek a funkciók teszik ideális választássá a projekt számára, hiszen célom, hogy a lehető legteljesebb képet nyújtsam a helyi időjárásról.

Technológiai Háttér

Az állomás által gyűjtött adatok fogadására egy LilyGO LoRa32 rádióvevőt használok, amin a módosított BresserWeatherSensorReceiver szoftver fut. A szoftver MQTT protokollon keresztül továbbítja az információkat. Az MQTT egy könnyen kezelhető, nyílt forráskódú hálózati protokoll, amelyet az IoT eszközök közötti kommunikációra optimalizáltak. Ennek köszönhetően az adatok átvitele gyors és megbízható.

A rendszer központi eleme egy Node-RED alkalmazás, amely nemcsak fogadja az adatokat, hanem elemzi, feldolgozza és egy adatbázisban tárolja azokat. A Node-RED egy vizuális programozási eszköz, amely lehetővé teszi különböző eszközök, API-k és online szolgáltatások egyszerű összekapcsolását. Ez a megközelítés teszi lehetővé az időjárás változásainak könnyű nyomon követését és elemzését.

Projekt Céljai

Az új Sencor SWS 9898 időjárás állomás beüzemelése egy lépés a projekt hosszabb távú céljai felé. A fő törekvésem az, hogy pontos és megbízható adatokat gyűjtsek az aktuális időjárásról, amelyek hosszú távon is visszakereshetőek lesznek. Ezenkívül célom, hogy különféle időjárás-statistikákat készítsek, amelyek segíthetnek jobban megérteni a helyi időjárás mintáit és tendenciáit.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*